Ce să faci în cazul unui accident rutier în străinătate

Un accident rutier în străinătate este imprevizibil, dar asta nu înseamnă că nu te poți pregăti în avans pentru cazul în care se întâmplă. Deși un astfel de eveniment este ultimul lucru pe care ți-l dorești în timp ce călătorești sau te deplasezi în scop profesional în străinătate, este important să fii informat cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmezi, dar și la actele pe care ar fi indicat să le ai la îndemână în cazul unui accident rutier în străinătate.

Pentru că punem preț pe siguranța ta, la Euroins am dezvoltat un ghid complet de informații, indispensabil în cazul unui accident rutier în străinătate! Iată recomandările noastre.

Mai întâi, asigură-te că ai toate documentele necesare cu tine!

Înainte de a pleca într-o călătorie în afara țării, este important să incluzi în bagaj și o serie de documente, utile în cazul unui accident rutier în străinătate și nu numai:

 • Polița RCA (prin care ai în mod automat și o asigurare Carte Verde, valabilă pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum și pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Serbiei, Elveției și statului Liechtenstein) și/sau polița Cartea Verde (un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale căror simboluri nu sunt barate/tăiate cu “X” pe formularul documentului). Dacă ai nevoie de mai multe informații, le poți găsi aici »
 • Constatul amiabil de accident: companiile de asigurări din UE emit acest formular împreună cu orice asigurare de răspundere civilă auto RCA. Datorită conținutului său unificat și a secțiunilor numerotate, documentul este util și ușor de completat inclusiv în cazul în care participanții la accidentul de circulație sunt din țări diferite.
 • Asigurarea CASCO pentru mașina ta, care te va ajuta sa recuperezi orice daună aferentă mașinii tale în cazul în care accidentul este vina ta.  Dacă ești adeptul călătoriilor în afara țării, deci există riscul unui accident rutier în străinătate, îți recomandăm să optezi pentru o asigurare CASCO cu acoperire și în afara țării, precum și o poliță de Asistentă Rutieră pe teritoriul Europei.
 • Asigurare de călătorie. În cazul unui accident cu vătămări corporale, care necesită asistență medicală și transport la spital sau acasă, această polița va acoperi toate costurile necesare, ajutându-te să economisești o sumă considerabilă de bani.

Primii pași în cazul unui accident rutier în străinătate:

 • Asigură locul accidentului, astfel încât să nu se întâmple nimic altceva;
 • Cheamă ambulanța (dacă situația o cere), marchează locul accidentului cu un triunghi de siguranță, poartă vesta reflectorizantă, iar în cazul unui accident pe autostradă, părăsește imediat banda și pășește în spatele balustradei;
 • Fă schimb de date cu caracter personal, de polițe de asigurare și de date privind vehiculele care au fost implicate în accident cu participanții la accident și completați împreună constatarea amiabilă de accident. Ai grijă să fie menționată clar responsabilitatea participanților;
 • Obține o copie sau o poză a poliței de asigurare a persoanei responsabile de accidentul rutier pentru a facilita depunerea unei cereri de despăgubire;
 • Dacă este posibil, fă câteva fotografii care să evidențieze cât mai exact posibil locul accidentului, daunele produse vehiculelor, cât și poziția vehiculelor implicate;
 • Dacă ești vinovat de accident, anunță-ți cât mai repede asigurătorul cu privire la producerea accidentului și urmează recomandările acestuia;
 • Dacă nu ești vinovat de accident, pentru avizarea daunei,i te poți adresa asiguratorului vehiculului vinovat, dacă acesta este înmatriculat pe teritoriul statului unde s-a produs accidentul.

Când este necesar să suni la poliție?

 • Dacă există daune materiale semnificative pentru vehiculul tău;
 • Dacă unul dintre participanții la accident este rănit;
 • Dacă suspectezi că un participant a condus sub influența alcoolului, a drogurilor sau a altor stupefiante;
 • Dacă nu puteți conveni asupra vinovăției;
 • În cazul în care oricare dintre participanți refuză să furnizeze datele lor sau refuză să întocmească și să semneze un constat amiabil.

Ce faci cu un vehicul avariat? Îl transporți acasă sau îl repari în în străinătate?

Înainte de a efectua orice reparații la vehicul, contactează asiguratorul tău CASCO (în cazul în care ești vinovat de accident) sau asigurătorul persoanei vinovate (în cazul în care ești păgubit). Dacă ai încheiată și o poliță de Asistență rutieră, sună mai întâi la centrul de asistență, unde se vor ocupa de organizarea transportului de vehicule și pasageri.

În funcție de caz, compania de asigurări va decide dacă vehiculul va fi reparat la cel mai apropiat service autorizat sau transportat într-un alt loc, chiar și înapoi acasă (dacă timpul de reparație preconizat este mai lung).

 Ce trebuie să faci când te întorci în România?

Dacă ești vinovat de producerea accidentului:

 • Daunele pe care le-ai cauzat unui alt participant vor fi decontate de compania ta de asigurare de răspundere civilă auto. Atunci când compania ta de asigurare primește informații despre daună de la compania de asigurări a părții vătămate, aceasta te va contacta pentru confirmare;
 • Dacă ai încheiată o asigurare CASCO și/sau de asistență rutieră etc., contactează-ți asigurătorul pentru rezolvarea daunelor vehiculului tău.

Dacă ai fost victima unui accident rutier în străinătate:

 • Prejudiciul cauzat ție va fi decontat de compania de asigurare de răspundere civilă auto a vinovatului. După întoarcerea în România (în cazul în care vehiculul tău se poate deplasa prin forțe proprii), trebuie să te adresezi BAAR, în cazul în care statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European.
 • Dacă ai încheiată o asigurare CASCO, te puteți adresa direct asigurătorului tău.

Înainte de o călătorie, fă o vizită la Euroins!

Soluțiile Euroins au fost special gândite pentru a-ți asigura o călătorie liniștită, lipsită de griji, indiferent de evenimentele care pot surveni. Ia legătura cu specialiștii noștri și află mai multe detalii despre beneficiile pe care ți le punem la dispoziție, astfel încât să poți lua cele mai bune decizii pentru călătoria ta.

Descoperă mai multe informații despre soluțiile Euroins:

Dragă client,

În sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, formularul de constatare amiabilă poate fi completat acum și electronic direct de pe telefon.

Poți descărca gratuit aplicația dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) si asigurătorii RCA prin scanarea codului QR.

Mai multe informaţii despre aplicatia dedicată, poţi sa regăsesti aici.

Pentru deschiderea unui dosar de daune, după completarea formularului, este necesară avizarea evenimentului la Euroins folosind pagina web dedicată.

Petițiile/reclamațiile formulate împotriva societății EUROINS ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE SA și înregistrate la AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ în ultimele 3 luni sunt în număr de 1277.

Structura acestora poate fi consultată aici.